تیرچه چیست ؟ تیرچه یک المان پیش ساخته است که معمولا در سقف و یا کف ساختمانهای در حال ساخت به کار میرود و کار آن انتقال بار به تیرهای اصلی است. جنس تیرچهها میتواند ترکیبی از بتن و فولاد باشد. این تیرچهها، میتوانند در اشکال مختلف تولید شوند. در ادامه مقاله میخواهیم به توضیحاتی درباره تیرچه و انواع آن کاربردهایش در ساختمانسازی بپردازیم.
اگر اطلاعات شما در زمینه تیرچه کامل نیست، پیش از خرید حتما مقاله تیرچه چیست را تا انتها مطالعه کنید اما در غیر این صورت، می توانید همین حالا محصول مد نظر خود را از مدیران فولاد آذر خریداری نمایید.
مزایای تیرچه صنعتی
- سهولت در حمل و نقل به دلیل کم بودن وزن سازه
- کم بودن زمان تولید نسبت به سایر تیرچهها به دلیل مکانیزه بودن فرآیند ساخت
- به صرفهبودن از لحاظ اقتصادی
- داشتن فرآیند کنترل کیفی تیرچه در هر مرحله از ساخت
انواع تیرچه
همانطور که گفته شد، تیرچه یک پیشساخته از جنس بتن و فولاد است و انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
- تیرچه بتنی
- تیرچه فلزی
تیرچه بتنی
تیرچههای بتنی در دو نوع خرپایی و پیشتنیده تولید میشوند. بلوکهایی که در بین تیرچهها قرار میگیرند، نقش قالب را ایفا میکنند. پس از بتنریزی، این سیستم به شکل مقطع T مانند در میآید. هنگامی که مقاومت بتن ریخته شده ایجاد شد، تیرهای بین بتنی مجاور هم قرار میگیرند و به هم میچسبند. بدین شکل، تیرچهها لنگر خمشی حاصل از بارهای قائم را به تیرهای اصلی انتقال میدهند.
تیرچه خرپایی
این نوع تیرچه از خرپای فلزی و پاشنه بتنی تشکیل شده است. پاشنه تیرچه به جهت جلوگیری از قالببندی قسمتهای زیر سقف و تقویت تکیهگاه بلوکها استفاده میشود. با توجه به قالببندی، این نوع تیرچه به دو دسته تقسیم میشود:
- قالب ماندگار که آن را تیرچه کفشکدار یا فوندولهدار میگویند
- بدون قالب ماندگار
تیرچه فوندوله دار (کفشکدار)
هنگامی که از قالب دائمی برای بتنریزی پاشنه استفاده میشود، به آن تیرچه کفشکدار میگوییم. همچنین برای بتنریزی در اطراف میلگرد اصلی از قالبهای سفالی استفاده میشود.
تیرچه پیش تنیده
در این نوع تیرچه قبل از ریختن بتن میتوان با قرار دادن چند رشته مفتول فولادی (وایر) و ایجاد کشیدگی در سیم ها تا حدود 65 درصد مقاومت شان پیشتنیدگی در آنها به وجود آورد. بعد از اتمام بتن ریزی با رسیدن به مقاومت مدنظر و به وجود آمدن پیوستگی بین بتن و فولاد تیرچه به آهستگی آزاد میشود تا تحت تنش فشاری قرار بگیرد. این سیمهای فولادی به گونهای در تیرچه قرار میگیرند که تنش فشاری قسمت پایین نسبت به قسمت بالا بیشتر باشد.
تیرچه فلزی
تیرچههای فلزی نیز همانند تیرچههای بتنی ساخته میشوند. تنها تفاوت آنها در این است که پاشنه تیرچه در نوع بتنی از بتن تشکیل میشود اما در تیرچه فلزی از فلز است.
تیرچه کرومیت (فلزی با جان باز)
این تیرچهها دارای دو بال تحتانی و فوقانی هستند که بال تحتانی از یک تسمه، و بال فوقانی نیز از یک تسمه یا دو میلگرد تشکیل شده است. این دو بال به واسطه یک میلگرد خمیده به هم متصل هستند که نقش جان باز را برعهده دارد. همچنین در فواصل بین تیرچهها از بلوکهای مختلفی همچون بلوک بتنی، بلوک سفالی و … میتوان استفاده کرد.