روز
ساعت
دقیقه
ثانیه

تیرچه چیست و چه کاربردی دارد؟

تیرچه چیست

تیرچه چیست ؟ تیرچه یک المان پیش ساخته است که معمولا در سقف و یا کف ساختمان‌های در حال ساخت به کار می‌رود و کار آن انتقال بار به تیر‌های اصلی است. جنس تیرچه‌ها می‌تواند ترکیبی از بتن و فولاد باشد. این تیرچه‌ها، می‌توانند در اشکال مختلف تولید شوند. در ادامه مقاله می‌خواهیم به توضیحاتی درباره تیرچه‌ و انواع آن کاربردهایش در ساختمان‌سازی بپردازیم.

اگر اطلاعات شما در زمینه تیرچه کامل نیست، پیش از خرید حتما مقاله تیرچه چیست را تا انتها مطالعه کنید اما در غیر این صورت، می توانید همین حالا محصول مد نظر خود را از مدیران فولاد آذر خریداری نمایید.

استفاده از تیرچه یکی از متداول ترین روش های ایجاد سقف در جهان است که سابقه ای ۷۰ ساله دارد و از ابتدای ابداع و متداول شدن آن در جهان صنعتی، به دلیل واقف بودن به این مساله که ایجاد شوک حرارتی در تولید خرپای تیرچه باعث از بین رفتن خواص مکانیکی فولاد آن در نقاطات اتصالات و مونتاژ می شود از روش صنعتی نقطه جوش یا جوش سرد استفاده می شود.
تیرچه هم چنین یکی از مهم‌ترین مصالح ساختمانی مورد استفاده در کشورمان نیز محسوب می شود. تیرچه به طور عمده از فولاد و بتن ساخته شده است و انواع مختلفی دارد مانند تیرچه صنعتی، تیرچه بتنی و تیرچه کرومیت. ساخت سقف با روش تیرچه و بلوک حدود ۴۰ سال قبل به ایران نیز راه یافت ولی به دلیل فراهم نبودن تکنولوژی ساخت تیرچه صنعتی و قیمت بالای ماشین آلات غربی از روش مخرب شوک حرارتی (الکترود جوشکاری) و حوضچه مذاب استفاده شد. به ناچار برای جبران خسارات ناشی از جوش الکترود، توصیه استفاده از مقادیر سطح بالاتر نمودند که این روش نیز دو ضرر داشت:
الف)- ساخت تیرچه با روش غلط رفتار سازه ای صحیحی در پی نخواهد داشت.
ب)- استفاده از فولاد بیشتر در ساخت تیرچه مزیتی در پی ندارد.

مزایای تیرچه صنعتی

تیرچه صنعتی به دلیل مزایایی که دارد بسیار مورد توجه سازندگان قرار گرفته است، این مزایا عبارتند از:
  • سهولت در حمل و نقل به دلیل کم بودن وزن سازه
  • کم بودن زمان تولید نسبت به سایر تیرچه‌ها به دلیل مکانیزه بودن فرآیند ساخت
  • به صرفه‌بودن از لحاظ اقتصادی
  • داشتن فرآیند کنترل کیفی تیرچه در هر مرحله از ساخت

انواع تیرچه

همانطور که گفته شد، تیرچه یک پیش‌ساخته از جنس بتن و فولاد است و انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها می‌پردازیم:

  • تیرچه بتنی
  • تیرچه فلزی

تیرچه بتنی

تیرچه‌های بتنی در دو نوع خرپایی و پیش‌تنیده تولید می‌شوند. بلوک‌هایی که در بین تیرچه‌ها قرار می‌گیرند، نقش قالب را ایفا می‌کنند. پس از بتن‌ریزی، این سیستم به شکل مقطع T مانند در می‌آید. هنگامی که مقاومت بتن ریخته شده ایجاد شد، تیرهای بین بتنی مجاور هم قرار می‌گیرند و به هم می‌چسبند. بدین شکل، تیرچه‌ها لنگر خمشی حاصل از بار‌های قائم را به تیرهای اصلی انتقال می‌دهند.

تیرچه خرپایی

تیرچه خرپایی

این نوع تیرچه از خرپای فلزی و پاشنه بتنی تشکیل شده است. پاشنه‌ تیرچه به جهت جلوگیری از قالب‌بندی قسمت‌های زیر سقف و تقویت تکیه‌گاه بلوک‌ها استفاده می‌شود. با توجه به قالب‌بندی، این نوع تیرچه به دو دسته تقسیم می‌شود:

  1. قالب ماندگار که آن را تیرچه کفشک‌دار یا فوندوله‌دار می‌گویند
  2. بدون قالب ماندگار

تیرچه فوندوله دار (کفشک‌دار)

هنگامی که از قالب دائمی برای بتن‌ریزی پاشنه استفاده می‌شود، به آن تیرچه کفشک‌دار می‌گوییم. همچنین برای بتن‌ریزی در اطراف میلگرد اصلی از قالب‌های سفالی استفاده می‌شود.

تیرچه پیش تنیده

در این نوع تیرچه قبل از ریختن بتن می‌توان با قرار دادن چند رشته مفتول فولادی (وایر) و ایجاد کشیدگی در سیم ها تا حدود 65 درصد مقاومت شان پیش‌تنیدگی در آنها به وجود آورد. بعد از اتمام بتن ریزی با رسیدن به مقاومت مدنظر و به وجود آمدن پیوستگی بین بتن و فولاد تیرچه به آهستگی آزاد می‌شود تا تحت تنش فشاری قرار بگیرد. این سیم‌های فولادی به گونه‌ای در تیرچه قرار می‌گیرند که تنش فشاری قسمت پایین نسبت به قسمت بالا بیشتر باشد.

تیرچه فلزی

تیرچه‌های فلزی نیز همانند تیرچه‌های بتنی ساخته می‌شوند. تنها تفاوت آنها در این است که پاشنه تیرچه در نوع بتنی از بتن تشکیل می‌شود اما در تیرچه فلزی از فلز است.

تیرچه کرومیت (فلزی با جان باز)

این تیرچه‌ها دارای دو بال تحتانی و فوقانی هستند که بال تحتانی از یک تسمه، و بال فوقانی نیز از یک تسمه یا دو میلگرد تشکیل شده است. این دو بال به واسطه یک میلگرد خمیده به هم متصل هستند که نقش جان باز را برعهده دارد. همچنین در فواصل بین تیرچه‌ها از بلوک‌های مختلفی همچون بلوک بتنی، بلوک سفالی و … می‌توان استفاده کرد.

کاربرد تیرچه چیست؟

پرکاربردترین مصرف تیرچه در سقف‌‌ ساختمان ها است. سقف‌هایی که در آن تیرچه و بلوک استفاده می‌شود از نوع سقف مجوف هستند که به علت آسان بودن در اجرا و صرفه اقتصادی با ارزش هستند. همچنین به علت هموار بودن سطح زیر سقف بعد از نازک‌کاری بار مرده کم می‌شود. سرعت اجرا در نصب این سقف ها نیز بالا است و در نتیجه این تیرچه‌ها کاربردهای وسیعی را شامل می‌شوند.
امتیاز دهید

اشتراک گذاری

کاربر گرامی اگر از محتوا موجود در این صفحه خوشتان آمده است می توانید توسط دکمه های زیر آن را با دوستان خود در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

فیسبوک
توئیتر
لینکداین
واتساپ
تلگرام
چاپ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *