موارد مصرف انواع میلگرد از لحاظ ظاهر، کاربرد و جنس چیست؟ ساختمانسازان به منظور افزایش استحکام ساختمان از تجهیزات گوناگونی استفاده میکنند که یکی از آنها میلگرد است. خوب است بدانید استفاده از بتن به تنهایی نمیتواند باعث مقاومت سازه شود. استفاده از میلگرد در کنار انواعی از مقاطع فولادی به همراه بتن به ساختمان استحکام میبخشد. به این منظور شما عزیزان میتوانید برای تهیه انواع میلگرد به وب سایت مدیران فولاد آذر مراجعه کنید.
میلگرد چیست و چه نقشی در ساختمان دارد؟
میلگرد نوعی میله فولادی است که در اندازه های مختلف تولید و اغلب برای بتنریزی در یک ساختمان از آن استفاده میشود. ساختمانسازان از بتن به عنوان یکی از قویترین مصالح که از مقاومت بالایی برخوردار است استفاده میکنند. این ماده محکم برای شکستن نیروی زیادی را میطلبد و مقاومت آن به تنهایی در برابر نیروهای کششی و چرخشی پایین است. از این رو میلگرد به کمک بتن میآید و سازه را در برابر نیروی کششی مقاوم و پایدارتر میکند.
در حالت کلی مهندسین عمران تلاش میکنند تا یک سازه با مقاومت کششی بالا ساخته شود و بتواند در برابر زلزله مقاوم بوده و به سرعت آسیب نبیند. به همین خاطر استفاده از میلگرد در بتن به حفظ سازه و فراهم آوردن امنیت بیشتر برای ساکنین آن کمک میکند. مهمترین نقش استفاده از انواع میلگرد در بتن کمک به تقویت مصالح است، ضمن اینکه با استفاده از میلگرد ضخامت استفاده از بتن نیز کاهش مییابد.
انواع میلگرد و موارد مصرف آنها
در حالت کلی میلگردها به دو دسته ساده و آجدار تقسیمبندی میشوند که در ادامه به شرح آن میپردازیم:
میلگردهای ساده
میلگردهای ساده سطحی صاف دارند و جنس آنها فولادی است. رنج قطر این میلگردها 6 تا 50 میلیمتر بوده و راحت و سریع خم شده و بریده میشوند. میلگردهای ساده برای ساخت پلها یا ساخت ساختمانهای سنگین مورد استفاده قرار نمیگیرند. مهمترین موارد مصرف این میلگرد به شرح زیر است:
- برای انواع اتصالات ساختمانها
- مورد استفاده در قطعات خودروها
- قابل استفاده در جادهها و آزادراهها برای اتصالات سبک
میلگردهای آجدار
میلگردهای آجدار سطحی آجدار و برآمده دارند و دیرتر فرسوده میشوند. کاربرد این میلگردها برای افزایش مقاومت کششی در ساختوسازهای بتنی است. قطر این میلگردها نیز 6 تا 50 میلیمتر بوده و استفاده از آنها در کنار سیمان به ایجاد مقاومتی بالا در سازه کمک میکند. کاربردهای دیگر این میلگرد به شرح زیر است:
- مقاوم ساختن سازه در برابر زلزله
- برای ساخت برجهای مرتفع و ساختمانهای بلند
- برای تقویت و استحکام بنا در سازههایی از جنس فولاد
- استفاده زیاد برای ساخت پلها و ایستگاههای اتوبوس
میلگرد آجدار به مسلح کردن بتن بسیار کمک می کند و مقاومت کششی آن را افزایش میدهد. هم چنین به کمک آن میتوان از وقوع تخریبات کوتاه مدت جلوگیری کرد.
انواع میلگرد از نظر جنس
میلگردها از نظر جنس به انواع مختلفی به شرح زیر تقسیم میشوند:
میلگرد اروپایی
جنس میلگرد اروپایی از منگنز است و قیمتی مقرون به صرفه دارد اما به خاطر انعطافپذیری بالای آن در مناطقی که زلزله خیز است یا آبوهوای طوفانی دارد قابل استفاده نیست.
میلگرد فولادی کربندار
نام دیگر این نوع میلگرد سیاه است. میلگرد سیاه از متداولترین انواع میلگردها به حساب میآید و مهمترین ویژگی آن میزان بالای زنگزدگی است. از این رو در محیطهایی که رطوبت بیشتر دارند مقاومت پایینی داشته و استفاده نمیشود. قدرت بالا و کشش زیاد آن، باعث محبوبیت زیاد میلگرد سیاه شده است.
میلگرد با اپوکسی پوشش داده شده
در واقع این میلگرد با روکشی از جنس اپوکسی پوشش داده شده است، از این رو مقاومت بالایی در برابر زنگزدگی دارد. پوشش اپوکسی بکار رفته در این میلگرد بسیار ظریف بوده اما همین پوشش آن را نسبت به فولاد کربن ۱۷۰۰ برابر مقاومتر کرده است. استحکام کششی میلگرد اپوکسی و میلگرد کربنی تقریبا با یکدیگر برابر است اما از نظر قیمت میلگرد کربنی یا سیاه نسبت به میلگرد اپوکسی مقرون به صرفهتر بوده و قیمت پایینتری دارد.
میلگرد گالوانیزه
میلگرد گالوانیزه نسبت به میلگرد سیاه تقریبا ۵۰ برابر از مقاومت بیشتری برخوردار است و دیرتر خورده میشود. میزان آسیب وارده به پوشش میلگرد گالوانیزه بسیار کمتر از میلگرد اپوکسی است، از این رو قیمت میلگرد گالوانیزه نسبت به میلگرد اپوکسی بیشتر است.
میلگرد کامپوزیتی ساخته شده از جنس فیبر پلیمری
این میلگرد که از فیبر تقویت شده ساخته شده، جایگزین میلگردهای فولادی شده است. پوشش این میلگرد از خوردگی آن در محیطهای اسیدی جلوگیری میکند و از خسارات ناشی از آن میکاهد. این میلگرد از مقاومت عالی در برابر زنگزدگی برخوردار است، از این رو بیشتر مورد استفاده عموم قرار میگیرد. اما به دلیل ساختار فیبری آن خمپذیری ندارد. از کاربرد این میلگرد میتوان به این موارد اشاره کرد :
- برای ساخت ساختمانهای جدید و طراحی آنها
- سازههای دریایی
- خودروسازی
- صنعت هوافضا
میلگرد ضدزنگ
گرانترین نوع میلگرد در بازار میلگرد ضدزنگ است و با مقاومتی به اندازه 1500 برابر در برابر خوردگی نقشی مهم در صنعت ساخت و ساز دارد. مهمترین کاربرد این میلگرد برای شبکهبندی، به منظور تقویتکننده انواع سازه، به عنوان نگهدارنده مستحکم در سازه و نیز انواع فرفورژه کاریها کاربردی گسترده دارد.
انواع میلگرد از نظر حالت و شکل ظاهری
میلگردها از نظر شکل ظاهری به دو دسته شاخه و کلاف تقسیم میشوند.
- میلگرد کلاف ساده در سایزهای 5.5 تا 10 در بازار موجود است.
- میلگرد کلاف به انواعی از میلگرد ساده و آجدار که حالتی کلاف دارند گفته میشود.
- میلگرد شاخه به انواع میلگردهای ساده و آجدار به حالتی شاخهای با طول 12 متر گفته میشود.
- میلگرد کلاف آجدار نیز از همان میلگردهای A2 و A3 ساخته میشود. این میلگردها به منظور کمک به افزایش استحکام سازه، برای افزایش استحکام در دیوارها یا ستونهایی از جنس آجر برای کمک به استحکام اتصالات گازی و نیز بلوکها کاربرد دارند.
انواع میلگرد از نظر کاربرد
انواع مختلف میلگرد با توجه به شکل و حالت آن یا نوع آلیاژ برای مصارف گوناگون مورد استفاده قرار میگیرند و کاربردهای مختلفی دارند.
میلگرد تقویتی
این نوع میلگرد از جنس شمش فولادی نورد گرم بوده و نیز به اندازه 180 درجه خمپذیر است. کاربرد آن در قسمتهایی از ساختمان که بیشتر تحت نیروهای کششی قرار میگیرند یا دوام کافی ندارند و احتمال آسیب در آن قسمت از بنا بیشتر است بیشتر میباشد. بیشترین کاربرد آنها استفاده در دیوار برشی یا سقفهای تیرچه بلوک است.
میلگرد نرمال
این نوع میلگرد به شکل شاخه و کلاف در سایزهای 3 تا 11 متر برای مصارف خاص قابل استفاده است. از این میلگرد برای ساخت تیرچه و سازههای خرپایی بیشتر استفاده میشود.
میلگرد بستر
این نوع میلگرد از دو میلگرد موازی به طول 3 متر با فاصله عرضی 5.5 ،11 و15 سانتیمتر به همراه یک مفتول که عمودی به آن دو جوش داده میشود ساخته میشود. این میلگرد به افزایش مقاومت سازه در برابر تنشهای خمشی یا برشی بیشتر کمک میکند.
میلگرد زیگزاگ
این میلگرد با نام خرپا نیز شناخته میشود و از دو میلگرد ساده و آجدار که به هم جوش خوردهاند ساخته شده. کاربرد این میلگرد بیشتر در ساخت سقف سازه است.
میلگرد ترانس
این میلگرد به نام میلگرد کششی نیز معروف است و به خاطر فرآیند پولیش، ظاهری صاف و یکنواخت دارد.
میلگرد حرارتی
این میلگرد برای افزایش استحکام سقف سازهها بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. استحکام کششی زیادی دارد و از ترک خوردن بتن جلوگیری میکند همچنین عرض ترکها را کاهش میدهد.